Może sok z kiszonych buraków pomaga w obniżaniu ciśnienia tętniczego?

Nadciśnienie tętnicze jest schorzeniem, które dotyka znaczną część populacji w każdym wieku. Jest ono jednym z najbardziej rozpowszechnionych stanów chorobowych, które wpływają na styl życia. Właśnie dlatego nieodzowne jest wprowadzenie odpowiednich zmian, zarówno w codziennym trybie życia, jak i diecie. Czy wśród produktów korzystnych dla osób zmagających się z tym problemem, mogłoby znaleźć się miejsce na sok z kiszonych buraków?

Jakie symptomy powinniśmy zauważyć u osoby cierpiącej na nadciśnienie tętnicze? Choroba ta objawia się przede wszystkim podniesionymi parametrami ciśnienia skurczowego i/lub rozkurczowego. Do typowych dolegliwości z nią związanych należą miedzy innymi zawroty głowy, uczucie zmęczenia, łomotanie serca czy uczucie ucisku lub ciasnoty w jego okolicy, a także duszności, krwawienie z nosa oraz problemy ze snem.

Wiele czynników może przyczynić się do wystąpienia oraz nasilenia tego schorzenia. Do najpowszechniejszych należy spożywanie zbyt dużej ilości soli, brak wystarczającej aktywności fizycznej, palenie tytoniu, niedobór snu czy picie alkoholu, kawy lub innych napojów zawierających dużą ilość kofeiny. Inne potencjalne przyczyny obejmują choroby nerek, nadwagę i otyłość.

Sok z kiszonych buraków jest produktem fermentacji bakteryjnej, procesu, w którym bakterie mlekowe przekształcają proste cukry w kwas mlekowy. W rezultacie uzyskujemy napój o wysokiej zawartości składników odżywczych, zwanych również naturalnymi probiotykami, które wpływają na równowagę mikroflory jelitowej i hamują rozwój patogenów. Te cechy mogą korzystnie wpływać na podniesienie odporności organizmu.