Rozpoczęcie procesu aplikowania o dofinansowanie dla producentów żywności

Według najnowszych informacji od resortu rolnictwa, producenci żywności i organizacje spożywcze mają teraz dodatkowy czas na ubieganie się o dofinansowanie w ramach „Rozwoju współpracy w ramach systemów jakości żywności”. Wnioski o przyznanie pomocy można składać aż do 30 października 2024 roku. Środki pochodzą z Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027, a kwoty dofinansowania mogą wynosić od 120 tysięcy do 680 tysięcy złotych.

Kryteria udzielania wsparcia nie uległy zmianie. Beneficjentami pomocy mogą być grupy producentów, organizacje, konsorcja, stowarzyszenia oraz spółki cywilne. Ważnym warunkiem jest, aby każda z tych struktur obejmowała przynajmniej pięciu członków, spośród których czterech musi być rolnikami lub przetwórcami produktów rolnych. Produkty te muszą być tworzone w ramach systemów jakości żywności, zarówno unijnych jak i krajowych.

Wsparcie finansowe jest dostępne w dwóch kategoriach. Po pierwsze, obszar A obejmuje płatność ryczałtową na zarządzanie wspólnymi działaniami w systemie jakości żywności. W tym obszarze, każdy z czterech etapów 4-letniego planu może otrzymać dofinansowanie do kwoty 120 tysięcy złotych. Po drugie, obszar B oferuje refundację kosztów kwalifikowalnych, takich jak ekspertyzy, badania laboratoryjne, usługi doradcze czy szkolenia. Dofinansowanie w tym obszarze może wynieść nawet 200 tysięcy złotych, pokrywając do 70% kosztów.

Proces aplikowania o dofinansowanie trwa do 30 października 2024 roku i odbywa się za pośrednictwem Platformy Usług Elektronicznych ARiMR (PUE).