Gorąca czekolada - smakowity napój o niezwykłej historii i zdrowotnych korzyściach - 1 2025

Gorąca czekolada – smakowity napój o niezwykłej historii i zdrowotnych korzyściach

Poznajmy gorącą czekoladę – pyszny tradycyjny napój, którego korzystne efekty dla zdrowia są coraz bardziej doceniane. Zbadajmy także genezę tego popularnego napoju, który narodził się daleko od naszych kultur.

Przez większość z nas gorąca czekolada kojarzy się z chłodnymi, jesienno-zimowymi porami roku, kiedy aby ogrzać się, delektujemy gorącym, aromatycznym napojem. Czy jednak kiedykolwiek zadawałeś sobie pytanie o genezę gorącej czekolady? Jej historia rozpoczyna się dawno temu i można ją śledzić poprzez zmiany w jej formie, która ewoluowała z napoju pikantnego i podawanego na zimno do obecnej postaci ciepłej i słodkiej.

Za początek historii gorącej czekolady możemy uznać okres około 500 roku p.n.e., kiedy to Majowie spożywali czekoladę przygotowaną z zmielonych ziaren kakao połączonych z wodą, mąką kukurydzianą i papryczką chili. Wówczas czekolada była serwowana na zimno. Na początku XVI wieku, hiszpański odkrywca Cortez przywiózł do Europy ziarna kakaowca oraz narzędzia potrzebne do przygotowania czekoladowego napoju. W Europie czekolada zyskała natychmiastową popularność, mimo że wciąż była spożywana na chłodno i miała gorzki smak. W królewskim dworze Karola V rozpoczęto jednak eksperymenty z różnymi dodatkami do czekolady, podając ją ciepłą, słodzoną i bez dodatku chilli. Ponad sto lat później czekolada zawitała do Londynu, gdzie pomimo wysokiej ceny stała się bardzo modna. Anglicy zaczęli dodawać do niej mleko i taki napój podawali jako deser.

W XIX wieku gorąca czekolada była stosowana jako domowe lekarstwo na różnego rodzaju dolegliwości żołądkowo-wątrobowe. Dziś jest to popularny napój na całym świecie, który doczekał się wielu odmian.

Kluczowym składnikiem gorącej czekolady jest kakao, które ma wiele korzystnych właściwości zdrowotnych. Korzyści płynące z picia gorącej czekolady to między innymi: korzystny wpływ na zdrowie serca, co poparte jest badaniami przeprowadzonymi w Wielkiej Brytanii; działanie przeciwkaszlowe dzięki zawartości teobrominy; zapobieganie cukrzycy, co dowiodły badania włoskich naukowców; pomoc w procesie odchudzania poprzez spowolnienie procesu trawienia; korzystny wpływ na mózg – zdaniem naukowców z Johns Hopkins University, czekolada może chronić przed udarem.

Gorąca czekolada ma wiele odmian, począwszy od tradycyjnej czekolady ciemnej poprzez mleczną, aż do wyrafinowanych smaków tworzonych przez mieszanie różnych odmian kakao. Różna ilość dodawanego mleka decyduje także o indywidualnym smaku czekolady. Na podstawie jakości ziaren kakao można wyodrębnić odmiany standardowe aż do tych najbardziej ekskluzywnych i drogich. Jaka jest Twoja ulubiona gorąca czekolada? Podziel się swoją opinią w komentarzach.