Właściwości i zastosowanie oleju palmowego oraz jego wpływ na zdrowie człowieka - 1 2025

Właściwości i zastosowanie oleju palmowego oraz jego wpływ na zdrowie człowieka

Olej palmowy, surowiec tłuszczowy pochodzący z palmy oleistej, nie cieszy się pozytywnym wizerunkiem ze względu na swoje wartości odżywcze. Wynika to przede wszystkim z faktu, że w odróżnieniu od różnych innych olei roślinnych, olej palmowy jest bogaty w nasycone kwasy tłuszczowe. Czym grozi ich nadmierne spożycie? Czy każdy rodzaj oleju palmowego charakteryzuje się tymi samymi właściwościami? Aby uzyskać odpowiedzi na te pytania, zachęcamy do przeczytania poniższego artykułu.

Olej palmowy to tłuszcz roślinny o stałej konsystencji i barwie żółtobrązowej (która po rafinacji staje się biaława lub żółtawa). Zdobycie tego oleju możliwe jest dzięki nasionom czy miąższowi palmy oleistej – niezwykle efektywnej rośliny, która daje plony dwukrotnie miesięcznie przez cały rok, co więcej, potrafi owocować nawet przez ćwierć wieku.

Z powierzchni jednego hektara upraw palmy oleistej można pozyskać około 3,7 tony oleju. Jest to wydajność czterokrotnie wyższa niż w przypadku innych roślin oleistych. Na taką wydajność powierzchniową palmy oleistej zawdzięczamy powszechne zastosowanie oleju palmowego w przemyśle spożywczym. Tłuszcz ten jest często dodawany do różnego rodzaju słodkości, przekąsek solonych czy margaryny.

Olej palmowy jest składnikiem wielu produktów spożywczych, co rodzi pytanie – czy powinniśmy unikać produktów, które go zawierają?

Większość tłuszczów roślinnych, takich jak olej rzepakowy czy oliwa, ma w swoim składzie więcej kwasów tłuszczowych nienasyconych niż nasyconych. Jednak oleje pochodzące z roślin tropikalnych, takie jak olej kokosowy czy palmowy, są tutaj wyjątkiem.

Olej palmowy zawiera nawet do 50% nasyconych kwasów tłuszczowych. Zgodnie z zaleceniami dietetycznymi dla populacji Polski, ilość tych kwasów w codziennej diecie powinna być ograniczona do minimum.

Nadmierne spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych może skutkować wzmożonymi stanami zapalnymi w organizmie i podwyższonym ryzykiem wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.

Przetworzony olej palmowy, oprócz wysokiej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych, jest źródłem izomerów trans kwasów tłuszczowych. Są one produktem procesu uwodornienia i z tego powodu spożycie utwardzonego oleju palmowego powinno być zdecydowanie ograniczone. Tłuszcze trans obecne w oleju palmowym w dużych ilościach mogą prowadzić do wzrostu ryzyka chorób układu krążenia.