Nie wszystkie słodycze są szkodliwe dla naszego zdrowia. Jednym z takich przykładów jest gorzka czekolada, która ma szereg korzystnych dla zdrowia właściwości i charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym. Ta ciemna odmiana czekolady jest bogatym źródłem cennych związków o działaniu antyoksydacyjnym, a także witamin i minerałów. Gorzka czekolada ma pozytywny wpływ na pamięć, koncentrację i nastrój, dostarcza energii, a także obniża ryzyko rozwoju miażdżycy czy powstawania zakrzepów. Czy zatem musimy z niej rezygnować, jeśli chcemy zachować smukłą sylwetkę?
Jeśli chodzi o wybór gorzkiej czekolady, sklepy oferują produkty z zawartością kakao wynoszącą od 60 do 70 procent masy tabliczki. Szczególnie korzystne dla zdrowia są jednak te, które zawierają od 90 do 99 procent ziaren kakaowca. Zasada jest prosta: im więcej kakao, tym lepiej działa metabolizm organizmu. Dobra gorzka czekolada charakteryzuje się błyszczącą powierzchnią, delikatnym zapachem, topi się w ustach i pozostawia długi, cierpki smak z subtelnym akcentem słodyczy. Najlepiej jest wybierać czekoladę bez dodatków, takich jak orzechy czy słodkie posypki.
Kaloryczność gorzkiej czekolady jest zależna od zawartości kakao. Średnio, jedna kostka takiej czekolady zawiera od 30 do 36 kalorii. Najwięcej kalorii mają produkty z wysoką zawartością kakao. Przykładowo, 100 gramów gorzkiej czekolady z 60% zawartością kakao ma około 516 kcal, a jedna kostka ważąca 6 gramów – 31 kcal. Gorzka czekolada z 70% kakao to odpowiednio 566 kcal i 34 kcal. Z kolei gorzka czekolada z 90% kakao to około 592 kcal na 100 gramów i 36 kcal na kostkę, natomiast czekolada z 99% kakao to około 590 kcal na 100 gramów i 35 kcal na kostkę.