Właściwości i zastosowania oliwy z oliwek: jakie korzyści oferuje jej konsumpcja? - 1 2025

Właściwości i zastosowania oliwy z oliwek: jakie korzyści oferuje jej konsumpcja?

Możliwe, że nie jest Ci wiadome, iż statystyczny mieszkaniec Grecji konsumuje średnio 24 litry oliwy z oliwek w ciągu roku. W porównaniu do tego, Polacy spożywają jedynie 1 litr na osobę rocznie – jest to niewątpliwie za mało! Specjaliści od zdrowia, naukowcy oraz dietetycy od dawna podkreślają pozytywny wpływ oliwy z oliwek na nasz organizm. Znane są jej właściwości wspomagające pracę serca, mózgu oraz układu odpornościowego. Przed jednak zaczniesz ją konsumować czy wykorzystywać do gotowania, dobrze jest wiedzieć, która oliwa z oliwek jest najzdrowsza i jakie inne właściwości posiada.

Oliwa z oliwek to olej pozyskiwany z owoców drzewa oliwnego (Olea europaea L.), które rośnie głównie w basenie Morza Śródziemnego – tam znajduje się aż 98% plantacji tych drzew. Największymi producentami tej cennej substancji są Hiszpania, Włochy oraz Grecja. Oliwki po zbiorach powinny zostać przetworzone w ciągu maksymalnie 24 godzin, aby uzyskana z nich oliwa miała jak najwyższe walory smakowe i jakościowe. Z owoców tłucze się pastę, którą następnie poddaje się procesowi tłoczenia na zimno (do 27°C) lub na gorąco. Tłoczenie na zimno jest metodą uznawaną za najlepszą, gdyż pozwala na zachowanie dużej ilości prozdrowotnych składników w końcowym produkcie. Po uzyskaniu miazgi, jest ona wirowana lub filtrowana, co pozwala oddzielić tłuszcz od wody oraz innych elementów owoców.

Najpopularniejszymi rodzajami oliwy z oliwek dostępnymi na rynku są: extra virgin i virgin. Każda odmiana różni się swoimi wartościami odżywczymi, ceną oraz potencjalnym zastosowaniem. Oliwa extra virgin to cenny olej tłoczony na zimno, który powinien być konsumowany na zimno, dodawany do różnorodnych sałatek czy surówek. Charakteryzuje go goryczka, zielonawy odcień, mętność, ale przede wszystkim – najwyższa wartość zdrowotna. Druga odmiana, czyli oliwa z oliwek virgin, znajduje zastosowanie również w potrawach gotowanych czy krótkotrwałym podsmażaniu. Obydwie typy oliwy pochodzą z pierwszego tłoczenia, co oznacza, że są najkorzystniejsze dla naszego zdrowia.